BSI RailingsCAM are very pleased to be able to share news of some of their latest work – with the British Standards Institute (BSI), the project required the design, build and installation of over 80 metres of steel CAM railings around the BSI’s UK Head Office in Hemel Hempstead.

CAM were commissioned for this work by the project surveyors Kirsop. Having been awarded the project CAM had to create a design suitable for the BSI; one of the world’s largest independent certification bodies for management systems, who boast more than 120,000 registered sites across the globe. The challenge was to create a high-end design that could incorporate the BSI knowledge and expertise in their sector with a product that could stand the test of time and provide an attractive solution to the BSI’s fencing requirement.

CAM used their patented barley crush technique to incorporate both the BSI logo and the trademark Kitemark symbol, which the BSI use to indicate a product that meets their standards, to deliver a design that was able to combine the BSI requirements into a product that provided a great aesthetic appeal to the site.

CAM worked with their trusted partner Joseph Ash Galvanising to provide the galvanizing and powder coating finish to the railings. This provided them low-maintenance long-life corrosion and colour protection. Meaning the railings could retain their aesthetic appearance for the long-term and is one the reasons CAM can offer their 20 year guarantee on their award-winning railings.

The project has been well received and upon installation it has provided the BSI with an aesthetically pleasing as well as functional fencing perimeter.

A trio of Architectural practices have joined forces to submit plans for what could become the world’s largest airport terminal, in Istanbul, Turkey.

The project will be masterminded by Arup and will cover a gross floor area of nearly one million square metres.

The building will make use of tall canopies to provide a more spacious area. The canopies diffuse natural daylight that enters through carefully positioned skylights to gently lift the interior environment.

Despite an enormous size the building retains a human scale, and includes an expansive central plaza and a traffic forecourt, which serves as a hub integrating rail, metro, bus and car transportation.

The collaborative project brings together the expertise of grimshaw architects, haptic architects and nordic office of architecture.

Take a closer look at this project here and tell us what you think of this potentially ground-breaking installation.

In response to popular demand CAM are now offering package deals for their award-winning range of Street Furniture - savings can be made on orders of 5 units, 10 units or more!

The range of Street Furniture have quickly become among the most iconic products CAM offers, and their unparalleled designs make them an attractive addition to both urban and natural landscapes.

In the past clients have utilised the functionality of this range, for example Luton Town Council were able to increase the number of pedestrians in their Town Centre by using the CAM Litter Bins – to help to provide a litter-free environment – and the Penny-Farthing Cycle Stands – to encourage people to cycle into the Town Centre instead of driving.

Each product is hand-crafted in CAM’s factory in Suffolk, this care and attention ensures that each product is made perfectly to spec. CAM have such confidence in these products that they are willing to offer a lifetime guarantee on the structural integrity of the entire range.

To take advantage of these new offers get in touch today.

A team of Chinese designers have designed this innovative water tower to help the Amazon rainforest cope with forest fires.

The ‘Rainforest Guardian Skyscraper’ will be capable of storing water during periods of high precipitation through a system of capillary roots, this water is then used to irrigate the local land in drier months and supply the building’s ‘firefighters’ - small robotic aircraft which fly out and extinguish fires.

In addition to this the skyscraper provides ideal research facilities for climate scientists and also public viewing space over the Amazon.

This concept earnt an honourable mention in Evolos 2014 skyscraper completion.

Take a closer look at the project here.

As part of the brief to design a building complex in Sao Paulo, Triptyque Architects designed a restaurant that ‘floats’ above the main structure.

Entitled ‘The Observatory’ the restaurant appears to hover above the rest of the three-storey building and is supported by a series of columns that reach to the ground level.

The restaurant is designed with a reflective exterior - created by using stainless steel panels which help to make the structure stand out against the grey urban environment it sits in.

Set within a busy architectural environment where the streets are full of buildings set next to buildings, The Observatory is a distinctive and attractive design.

Take a closer look at this project here.

1 2